INTERVIURI

Introduceți textul ai

Interviu cu domnul Nicolae Roşu, directorul editurii Betta

Mihail Soare


Mihail Soare : Am aflat despre editura Betta de curând, după ce prietenul nostru comun Emil Lungeanu, a pus pe coperta IV a ultimei sale cărţi un fragment dintr-un articol pe care i-l dedicasem nu demult. Şi, cunoscându-vă, m-a încercat regretul de-a nu vă fi ştiut mai demult. De aceea cred că se impune o prezentare, pe care vă invit s-o faceţi, începând, fireşte, cu istoricul activităţii. Cum, când şi de ce s-a născut Betta ?

Dl. Nicolae Roşu : Simplu. În anii nouăzeci, imediat după evenimentele din decembrie 1989, am deschis o firmă, "Întreprinderea Mică Betta", care se ocupa cu distribuția de presă, în principal în Capitală, dar și în câteva orașe apropiate. În 1991, avându-l ca asociat pe maestrul Constantin Codrescu, vocea de aur a teatrului, radioului și cinematografiei românești, plecând de la peștișorul betta splendens, am gândit să înviorăm puțin zona de presă, prin editarea primei reviste de modă românești de după revoluție, pe care am intitulat-o "Betta Moda". Revista a avut o viață scurtă, datorită unor situații neprevăzute d.p.d.v. financiar, deși după primele trei numere, avea peste 1500 de abonați din țară. În anul 2000 am publicat primul roman, care era și primul roman al Elizei Roha, "Întâlnire la castel". Activitatea de editare de carte a fost reluată deabia în 2008, tot cu un roman al Elizei Roha "Asasinat la Cracovia". Într-un fel activitatea editorială, deși între timp au apărut și alți mulți autori, a fost strâns împletită cu apariția noilor cărți ale Elizei Roha, căreia, în perioada 2008-2015, i-am publicat 30 cărți: 18 romane, dar și volume de eseuri, povestiri, poezie, teatru, cronici literare.

Mihail Soare : Ce face editura Betta astăzi, ce genuri scoate pe piaţă, câte cărţi aveţi în lucru, care sunt autorii reprezentativi, ataşaţi de colaborarea cu domnia voastră ?

Dl.Nicolae Roşu : În timp, editura și-a dezvoltat activitatea, atât din punct de vedere al autorilor editați, cât și al cărților publicate, astfel că până acum am publicat peste 19 poeți (4 debutanți în volum), cu peste 30 volume, 17 prozatori (6 debutanți), cu 54 volume, 4 critici literari cu 12 volume, unii dintre autori rămânând atașați editurii. Dintre cei mai reprezentativi i-aș aminti pe Emil Lungeanu, Aureliu Goci, Paula Romanescu, Maria Calciu, Gabriela Banu, Constantin Kapitza, Constantiin Codrescu, N.N.Negulescu, Marin Dumitrescu, Lucian Gruia, Valentin Hossu Longin, deși, după cum spunea un mare critic, fiecare autor își are locul său, bine definit, pe un fel de tabel al lui Mendeleev, creat pentru scriitori.

Mihail Soare : De acord cu marele critic citat de domnia voastră. Deşi ştiu bine cum stau lucrurile din propria experienţă, dorind să aflu şi de la un (alt) editor, spune-ţi-mi, vă rog, cum se vinde cartea şi dacă aveţi colaborări cu reţelele de distribuţie în acest sens.

Dl.Nicolae Roşu : Colaborez cu Centrul de Librării București și cu librării independente, dar cartea se vinde din ce în ce mai greu, mai ales poezia și beletristrica. Rețelele de distribuție s-au împuținat și ele, datorită randamentului scăzut și cheltuielilor mari presupuse de distribuție. Creșterea prețului la hârtie, servicii tipografice, salariile personalului, rabatul mare cerut de distribuitori și librării dublează prețul/ex., făcându-l neatractiv. Se cumpără și se citește, în general, din ce în ce mai puțin.

Mihail Soare : Am remarcat ţinuta grafică a cărţilor de la Betta, eu fiind unul dintre cei care consideră că o carte este şi un obiect de artă, felul în care arată concurând, alături de conţinut, la creionarea unei imagini întregi, atât în ceea ce priveşte editura, cât şi în ceea ce priveşte autorul publicat. Detaliaţi, vă rog, acest aspect neglijat de alte edituri.

Dl.Nicolae Roşu : Eu privesc Cartea ca pe un copil al autorului, ca pe o reușită în lupta pe care o poartă cu sine, ca rezultat al unui talent care-i vine de undeva de sus, și a unui efort extraordinar. De aceea talentul și efortul trebuie să se materializeze în ceva, în acest obiect de artă, cum îi spuneți Dumneavoastră. Ajutat de colaboratori, încerc să găsesc, vizual vorbind, o formă cât mai atractivă cărții. Cer de cele mai multe ori părerea autorului, pentru că fiecare carte poartă și trebuie să poarte amprenta energetică a acestuia, așa cum se întâmplă și cu picturile, sculpturile și alte opere de artă. Cititorul, văzând cartea, trebuie să-l vadă per autor, să-i ghicească sufletul și sentimentele dar mai ales talentul. Trebuie, în același timp, să știe că acest "obiect" a trecut și prin laboratoarele Betta.

Mihail Soare : Aveţi, din câte cunosc, o strategie elaborată şi integrată de promovare a volumelor nou apărute, ceea ce vă diferenţiază de multe alte edituri, mulţumite doar cu scoaterea pe piaţă a unor cărţi despre care se află doar accidental sau prin străduinţa personală a autorilor. Participaţi la târgurile de carte, organizaţi lansări, turnee de promovare ?

Dl.Nicolae Roşu : Aici cred că stă secretul pentru care unii autori aleg editura Betta. Fiecare volum beneficiază de o lansare în București, de mai multe prezentări în cadrul turneelor pe care le face editura în țară și, obligatoriu, de o prezentare la Bookfest sau Gaudeamus, în raport de perioada când a apărut cartea. De anul acesta am organizat și un fel de bilanț al editurii pe categorii de carte: pe 23 iunie a avut loc bilanțul pe critică literară, unde au fost prezentați autorii și volumele lor editate de Betta (care a beneficiat de participarea a numeroși scriitori și critici literari, acțiunea fiind apreciată ca o reușită); pe 6 august va avea loc bilanțul pe poezie iar pe 20 august cel pe proză. Aceste "bilanțuri" vor fi organizate anual, astfel încât să reunească "recolta" pe un an întreg. Prin aceste acțiuni, am făcut eu o estimare, despre un autor (pentru că se vorbește nu numai despre o carte, ci și despre autor și opera sa, în ansamblu), află nemijlocit, pe parcursul unui an, 1500-2000 de cititori, neluînd în calcul, promovarea cărții, a autorului și acestor evenimente în presă și pe diversele site-uri de cultură. Un fapt, deasemenea apreciat de autori, este închegarea în jurul editurii, a unui colectiv de critici de valoare sau în curs de afirmare, care, chiar dacă nu scriu despre fiecare carte sau autor, participă dezinteresat la acțiunile organizate (I-aș aminti aici pe polivalentul scriitor - dramaturg, eseist, romancier, critic literar, publicist - Emil Lungeanu; criticul și istoricul literar Aureliu Goci, prozatorul, publicistul și criticul literar Florentin Popescu; prof.univ.dr.Ion Dodu Bălan, prof.univ.dr. Nicolae Georgescu, cunoscut eminescolog; poetul, prozatorul și criticul literar Lucian Gruia; romancierul și criticul literar Mihai Antonescu, scriitorii prof.Ion C.Ștefan, prof. Floarea Necșoiu, Geo Călugăru, ș.a.

Mihail Soare : Am aflat istoricul editurii, am aflat ce faceţi la ora la care vorbim, ştim câte ceva şi despre micile secrete care fac din Betta un loc vizat de tot mai mulţi autori. Este legitim să dorim să ştim şi ce proiecte de viitor aveţi.

Dl.Nicolae Roşu : Pe lângă atragerea unui număr cât mai mare de autori, îmbunătățirea aspectului tipografic al volumelor, diversificarea acțiunilor de promovare; deși am publicat și câteva antologii, începând din acest an, trimestrial o să scot câte o antologie colectivă pe poezie, proză, critică și teatru, în principal cu texte ale autorilor editurii. Recent am deschis colecția "Restituiri" cu volumul "Însemnările unui răsvrătit!", al marelui intelectual român, din păcate uitat de contemporanii săi, Mircea Vrânceanu, rod al eforturilor unui împătimit căutător și promotor al valorilor vâlcene, l-am numit pe prof. emerit Nelu Barbu din Băbeni, care a reconstituit volumul, apărut prin 1946. O să vedem și ce ne oferă viitorul.

Mihail Soare : Ce-i oferiţi, domnule director, unui autor, eventual respins de alţii, care bate la uşa editurii dumneavoastră ?

Dl.Nicolae Roşu : Tot ceea ce înseamnă editarea unei cărți, plecând de la manuscrisul oferit, într-o formă sau alta, de autor și, bineînțeles, promovarea autorului și a cărții prin formele despre care am vorbit.

Mihail Soare : Personal, în urma acestui interviu, am decis ca după patru cărţi publicate la patru edituri diferite să aleg pentru publicarea următoarelor două, ale căror manuscrise sunt finalizate, colaborarea cu domnia voastră. Evident, dacă acceptaţi.

Dl.Nicolae Roşu : Bineînțeles. Dacă veți fi mulțumit, aștept și alți autori argeșeni.

Mihail Soare : Vă mulţumim pentru interviul acordat, domnule Nicolae Roşu, şi vă invităm ca ori de câte ori vreţi să comunicaţi ceva, să ne solicitaţi sprijinul. Şi-l veţi primi, promitem, cum nu se poate mai prompt. Mult succes în admirabila dumneavoastră activitate !

Dl.Nicolae Roşu : Mulțumesc. Și eu vă urez: La cât mai multe cărți... la Betta!

© 2017 Worlds Collide. Toate drepturile rezervate.
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți